MasteR Forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

10 mituri despre gripã

In jos

10 mituri despre gripã Empty 10 mituri despre gripã

Mesaj Scris de user Sam Aug 06, 2011 4:47 pm

10 mituri despre gripã

Postby GYUKY » Wed Feb 18, 2009 7:39 am
Gripa este un bun exemplu despre cum miturile legate de sãnãtate pot afecta tratamentul eficient. În sezonul gripei, luaþi-vã toate mãsurile pentru a vã menþine sãnãtatea. Una dintre acestea este aceea de a face diferenþa între mituri ºi adevãrurile ºtiinþifice.

1. Poþi face gripã de la vaccinul an­­tigripal

FALS. Explicaþie: vac­­cinul e obþinut dintr-un vi­­rus inactivat, care nu poate transmite infecþia. Aºa cã persoanele care se îmbolnãvesc dupã ce ºi-au fãcut vaccinul antigripal s-ar fi simþit oricum rãu. Vaccinul devine eficient dupã o sãptãmânã sau douã de la administrare.

2. Poþi rãspândi viruºii chiar dacã te simþi bine

ADEVÃRAT. Expli­­ca­­þie: 20-30% din persoanele care sunt afectate de virusul gripei nu manifestã simptomele specifice.

3. Nu e nevoie sã te vaccinezi în fiecare an

FALS. Explicaþie: vi­­rusul gripal suferã mutaþii genetice în fiecare an ºi pentru fiecare tip de virus se creeazã un vaccin specific.

4. Poþi sã faci gripã doar dacã afarã e frig ºi nu te îmbraci adecvat, dacã ai pãrul ud sau dacã stai lângã o fereastrã care nu se închide

FALS. Explicaþie: sin­­gura modalitate de a face gripã e aceea de a fi expus la virusul gripal. Sezonul gripei coincide cu vremea rece, aºa cã, adesea, oamenii asociazã gripa cu frigul ºi vântul. Ele, însã, nu au nici o legãturã.

5. Gripa e doar o rãcealã urâtã

FALS. Explicaþie: gripa se poate ma­­nifesta prin simptome ase­­mã­­nãtoare rã­­celii, însã aces­­tea au o intensitate mai mare. Spe­­cia­­liºtii spun cã, deºi exis­­tã similaritãþi între aceste afecþiuni, din cauza gripei, numai în SUA, mor 36.000 de persoane anual ºi mai mult de 200.000 sunt spitalizate.

6. Oamenii sãnãtoºi nu trebuie sã se vaccineze

ADEVÃRAT. Expli­­ca­­­­­­þie: vaccinarea antigripalã e re­­comandatã bolna­­vilor cronici, copiilor între 6 luni ºi 19 ani, femeilor gr­a­­vide ºi persoanelor pes­­­­te 49 de ani. Vaccinul e recomandat ºi celor sãnãtoºi, care-i pot mo­­lipsi pe cei care sunt mai sensibili. Pentru acest motiv, vacci­­nul antigripal poate fi ad­­ministrat, preventiv, tuturor.

7. Vaccinarea anti­­gri­­palã e sufici­­en­­tã pentru a pre­­­­veni boala

FALS. Explicaþie: exis­­tã câteva mãsuri pe care le pu­­teþi lua pentru a vã proteja de gripã ºi prin­­tre acestea se aflã, într-adevãr, ºi vaccinarea. Alte mãsuri pe care trebuie sã le urmaþi sunt: evitaþi contactul cu oamenii care s-au îmbolnãvit deja, spã­­laþi-vã frecvent pe mâini ºi urmaþi un tratament cu medicaþie antiviralã dacã aþi fost expuºi la gripã înainte de a fi vaccinaþi.

8. Nu mânca atunci când ai fe­­brã

FALS. Expli­­ca­­þie: dacã aveþi gripã (sau chiar dacã aþi rãcit) ºi aveþi febrã, aveþi nevoie de foarte multe lichide. În plus, chiar dacã simþiþi cã nu puteþi mânca nimic, “înfometarea” la care vã su­­puneþi nu vã este de folos, pentru cã lipsa substanþelor nutritive nu vã va ajuta sã vã faceþi bine.

9. Supa de pui grã­­beºte recuperarea

ADEVÃRAT. Explicaþie: lichidele fier­­binþi reduc durerile de gât ºi inflamarea nazalã ºi aju­­tã la hidratarea or­­ga­­nis­­mu­­lui. Supa de pui, deºi conþine substanþe nu­­­­tri­­ti­­ve, nu are alte cali­­tãþi spe­­cifice care sã o facã sã fie, singurã, re­­mediu antigripal.

10. Dacã ai gripã ºi ai febrã mare, ai ne­­voie de antibiotic

FALS. Explicaþie: an­­tibioticele sunt eficiente împotriva bacteriilor, dar ele nu au efect în infecþiile virale precum gri­­pa. În aceste ca­­zuri, ca o com­­pli­­caþie a gripei, unele per­­soane dezvoltã ºi in­­fec­­þii bacteriene, din cau­­za administrãrii de antibiotice.
user
user
Administrator

Mesaje : 298
Reputatie : 8
Data de inscriere : 06/08/2011
Varsta : 35

https://master-2.forumburkina.com

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum